Wednesday, September 23, 2009

Morrocan tajine with dried apricots (Tajine Marocain aux abricots secs)







Ingredients:

6to 8 pieces of chicken (tighs or legs)
4table spoons of olive oil (Iused butter)
1teaspoon of salt
1/2teaspoon of black pepper
1/4 of teaspoon of ground ginger
pinch of saffron threads (I Have not used it)
1stick of cinnamon (Iused ground cinnamon)
1small onion minced
1cup of water
125gr of pine nuts(Iused slivered almonds)


Apricot sauce
250gr of dried apricots
250ml of water
100gr of sugar
1teaspoon of cinnamon
125gr of butter
Iadded a teaspoon of orange blossom water it gives a nice taste and smell

To prepre the apricot sauce ,place them in pan with water ,cinnamon,sugar,butter then bring to a boil.(have added some orange blossom water) bring to low and let it simmer until you get a thick sauce.

Heat the oil or butter (I used butter) then roast your chicken until golden .Season and add the spices add the onions and water and simmer ,covered for 30min .

To serve arrange the chicken and the apricots on aserving platter .Drizzle withe sauce and garnish with roasted pine nuts (or almonds as I did)

Version francaise


6a 8 morceaux de poulet (cuisses ou haut de cuisses)
4Cas d`huile d`olive(jai utilise du beurre)
1 cac de sel
1/2 cac de poivre
1/4 decac de gimgembre moulu
1 pincee de saffron (je n`en ai pas mis)
1 bton de canelle (jai utilise de la canelle en poudre)
1peit oignon emince
1tasse deau
125gr de pignons de pin (jai utilise des amandes)


sauce a l`bricot:
250gr d`abricots secs
250ml d`eau
100gr de sucre
1cac de canelle en poudre
125gr beurre
Jai ajoute une cac deau de fleurs doranger (casent bon ,ca donne un tres bon gout)


Pour preparer la sauce l`abricot ,mettre les abricots dans une casserole ,ajouter la canelle ,leau ,le sucre ,le beurre etporter a ebulition jai ajoute leau de fleurs d`oranger .faire cuire a feux doux jusqua ceque la sauce reduise .

Cauffer l`huile ou le beurre (jai mis du beurre)et faire sauter le poulet jusquacequ`il soit dore ,Ajouter lesepices l`oignon couvrir dun peu d`eau et laisser mijoter pendant 30min couvert .

Au moment de servir arranger le poulet dans unplat de service ,garnir des abricots puis verser dessus la sauce .Decorer de pignons de pin grilles ou d`amandes concassees et grillees

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